Sadržaji


NIN

Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad i kolijevka hrvatske kulture. Izvanredno očuvani spomenici kulture, posebice nadaleko poznate starohrvatske crkvice iz 9. i 12. stoljeća, jedinstvene su u Hrvatskoj i na širem području Mediterana.

Posjetitelji u stari grad mogu ući preko jednog od dva stara mosta te kroz sačuvana povijesna gradska vrata krenuti u razgledavanje gradskih zidina i mnoštvo vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Tako se u Arheološkoj zbirci u Ninu, pored ostalih izložaka, mogu vidjeti i kopija krstionice kneza Višeslava te dva starohrvatska broda “Condura Croatica” (11.st.).

Razgledati se mogu i ostaci Rimskog hrama, župna crkva sv. Asela (6.-18.st.), gotička kapela sv. Marcele, crkva sv. Ambroza (13.st.), zatim “najmanja katedrala na svijetu” – predromanička crkva sv. Križa (9.st.), brončana statua čuvenog biskupa Grgura Ninskog te crkvena riznica “Zlato i srebro grada Nina”. Posjetitelji će pri dolasku u Nin svakako zamijetiti i jedan od njegovih simbola – nadaleko poznatu crkvicu sv. Nikole iz 12. stoljeća.

Zanimljivosti – atrakcije

Ninsko ljekovito blato (peloid) upotrebljava se u zdravstvene svrhe od rimskog doba do današnjih dana. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak. Terapija se provodi u ugodnom prirodnom ambijentu, a obuhvaća kupanje i plivanje u toplom moru.

SABUNIKE

Sabunike su malo turističko naselje udaljeno od Zadra 20 km.

Poznato je po dugim pješčanim plažama, toplom moru i prekrasnim pogledu na planine i otoke Ninskog zaljeva.
Zbog plitkog i čistog mora možete doživjeti ugodno kupanje već od mjeseca svibnja i lipnja.  Djeca se mogu bezbrižno kupati i igrati na toplom pijesku.

© Copyright Apartmani Vuk 2011
zadar web